pondelok 21. marca 2016

Ďalšie zhodnotenie oficiálneho používateľského prostredia šítačky Dibuk Saga

Týždeň spom sa pokúšal čitačku používať čítačku tak ako sa dodáva od výrobcu.

Čo sa mi páči:

- display je to najlepšie čo súčastná e-ink technológia ponúka
- telo čítačky sa dobre drži, mám z neho lepší pocit než s držania čítačiek PocketBook bez púzdra
- v čítacej aplikácii sa dá nastaviť zarovnanie textu do bloku a vľavo. Na čítačkách mám rád zarovnanie textu vľavo, lebo pri zarovnaní do bloku vznikajú medzi slovami nepravidelné medzery a to ma ruší. Ale je veľa ľudí ktorí zase uprednostňujú zarovnanie do bloku, lebo takto je vytlačená drvivá väčšin papierových kníh. Papierové knihy ale majú lepšiu typografiu a viac znakov na riadok, takže tam je rozloženie medzier v texte rovnomernejšie.
- v čítacej aplikácii sa dajú nastaviť veľmi úzke okraje. Toto zase môže vadiť ľuďom ktorí si zvykli na Kindle, lebo tam sú okraje veľmi široké.


Čo sa mi nepáči:

- v základnej konfigurácii sú na výber iba štyri písma a všetky sú veľmi tenké. V predchádzajúvom príspevku som písal ako doinštalovať ďalšie
- inštalácia ďalších písem nie je nikde, ani v podrobnom manuáli popísaná.
- veľké skoky vo veľkosti písma
- veľké skoky v nastavení jasu - v ďalšom príspevku popíšem že hardware čítačky je schopný omnoho jemnejšieho nastavenia.
- riadkovanie je pre dané písmo pri nastavení 100% omnoho širšie ako v iných aplikáciách. V štandartnom Dibuk software je nastavenie riadkovania: Veľmi široké, Ešte širšie a Nezmyselne široké.

Veci ktoré mi fakt veľmi vadia:

- knihy je možné zobraziť iba v jednom dlhom zozname, s veľmi obmedzenými možnosťami listovania v zozname a nefungujúcim hľadaním
- po nahraní viac ako 1450 kníh vo formáte epub sa čítačka zadrhla. Už pri spracovaní viac ako 1000 kníh začal software vyhadzovať chyby: "Aplikácia TBookReader neodpovedá. Chcete ju ukončiť?". Až potiaľto spracovávanie kníh trvalo viac než hodinu, pretože aby čítačka mohla zobraziť jeden dlhý zoznam musí každý súbor otvoriť a prečítať metadata - obrázok s obálkou, autora, názov knihy. Po načítaní 1450 kníh sa čítačka zadrhla definitívne, musel som ju vypnúť a vybrať SD kartu s knihami. Našťastie som tušil že môže byť problém a tak som knihy nakopíroval na kartu. Momochodom, iba do základnej pamäti sa zmestí viac než 3000 kníh priemernej veľkosti, ďalšie desiatky tisíc na 32GB SD kartu.
- hľadanie knihy v knižnici pri väčšom množstve kníh nefunguje dobre, možno preto že som mal knihy v adresároch.

Software čítačky bol očividne vyvíjaný pre typ používateľa ktorý si kúpi pár kníh v Martinuse alebo na skvelo a ďalších pár stiahne zo Zlatého fondu.

Po mnohých rokoch používania čítačiek už mám svoju knižnicu a vyhranený názor ako sa čítačka má dať nastaviť. Tým pádom vnímam software ako katastrofálny. Tragédia je o to väčšia že nič nebráni výrobcovi aby na ten Android čo je v čítačke nainštaloval poriadnu aplikáciu. Teda ... nič okrem faktu že potom by už prístup do obchodu Martinus alebo skvelo nebol natvrdo naprogramovaný do čítacej aplikácie.

NEVADÍ!

Na čítačku sa dajú pomerne jednoducho nainštalovať ďalšie aplikácie.
Viac v ďalšom príspevku.

3 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravim, dakujeme za dobru recenziu, na vyovji SW citacky sa neustale pracuje a tak vela vasich podnetov je pre nas hodnotnou spatnou vazbou. Radi by sme Vas za recenziu odmenili darcekovym poukazom na nakup elektronickych knih - prosim ozvite sa nam spat na dibuksagaST@gmail.com aby sme vam vedeli zaslat kod kuponu. Dakujeme. Tim DibukSaga

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prosím vás poraďte mi. Čítačka mi úplne zamrzla a nedá sa nijako reštartovať. Je taka už asi 2 mesiace. Prosím odpovedzte mi na vivuskava@gmail.čom.

    OdpovedaťOdstrániť