pondelok 21. marca 2016

Inštalácia aplikácií na Čitačku Dibuk Saga

Na Androidovské zariadenia obyčajne nie je problém nainštalovať ľubovoľné množstvo programov. Kliknem na Google Play, vyberiem si FBReader alebo niečo podobné a po pár minútach už čítam.

Niektoré zariadenia nemajú prístup na Google Play. To môže byť výhoda, pretože spolu s Google Play aplikáciou je nainštalovaných kopa programov a služieb ktoré človek nechce a nepotrebuje. V takomto prípade nakopírujem súbor  s inštalačkou aplikácie stiahnutou z Internetu, napríklad FBReader.apk a spustím to v telefóne aleb na tablete. Ak telefón / tablet / čítačka nemá používateľské rozhranie na spustenie *.apk súboru, môžem ísť do nastavení, ísť do menu "O telefóne", 7 krát naň kliknúť a zapnúť "režim vývojára" a potom sa dá hlboko v nastaveniach aktivovať inštalácia neautorizovaných *.apk súborov, alebo zapnúť ADB - Android Developer Bridge. Po aktivácii adb si nainštalujem na PC špeciálny ovládač a Android Development Tooklit. Po pripojení telefónu / tabletu / čítačky USB káblikom môžem z príkazovej riadky použiť program adb a napísať adb install FBReader.apk

A potom sú tu také zariadenia ako náš dibuk, kde výrobca pustí používateľov iba do obmedzeného používateľského rozhrania, takže sa neviem dostať do nastavení a 7x kliknúť na "o telefóne" a v ďalších nastveniach povoliť neautorizované *.apk súbory alebo adb. Tiež ma nepustí do správcu súborov aby som niečo nainštaloval.

Našťastie, hacker Azazael na diskusnom serveri ebooforum.sk zistil že je možné aktivovať adb aj bez prístupu do nastavení a nainštalovať ďalšie programy.

Sám som si cez adb príkaz na PC nainštloval SmartLauncher a TotalCommander a nejaké aplikácie na čítanie. Teraz sa ukázalo vážne obmedzenie čítačky - chýbajúce hardwarové tlačítka Menu a Späť. Napríklad môj obľúbený program na čítanie kníh FBReader je bez tlačítka späť a menu nepoužiteľný a iné programy, napríklad Nastavenie Androidu sa používa nepohodlne lebo sa neviete vrátiť z menu, ale stále musíte ísť cez: Home tlačítko, Smart Launcher, Nastavenia, ...

V tomto okamihu používam Moon+ Reader a som omnoho spokojnejší než so štandardnou aplikáciou na čítanie od Dibuku. Mám tam adresárovú štruktúru na knihy, obrovské možnosti nastavenia písma, okrajov, zarovnania, riadkovania, obracania strán, ovládania čítačky. Napríklad jas sa dá nastaviť s rozlíšením 100 krokov!
Okrem Moon+ Readera ešte pomerne dobre funguje CoolReader.

Pri použití Moon+ Readera je niekoľko vecí na ktoré si musíte dať pozor, lebo nie je (zatiaľ) optimlizovaný na e-ink displej.
Ako prvé si musíte nastaviť farbu pozadia na bielu a farbu písm na čiernu, lebo pre použitie na Androidovských telefónoch je tam textúrované pozadie a všade pastelové farby aby to vyzeralo dobre na LCD displejoch.
Pri nastavení jasu nechoďte do záporných čísel, Na telefóne sa dá jas (svetlo na pozadí) znížiť iba na určitú úroveň a ďalšie zníženie úrovne svetla z obrazovky sa dosahuje stmavením pozadia.


2 komentáre:

  1. Zdravim, nejako sa neviem dopracovat k navodu ako dat do sagy moon+reader. Mozete ho rozpisat, popripade paslat na mail?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, nemáte náhodou inštalačný balíček (aktualizáciu) na verziu 2? Severy nie su dostupné a čítačka potrebuje update na v.2 (bez toho ju nespustím) Ďakujem za pomoc

    OdpovedaťOdstrániť